'Over enkele jaren vaccin tegen baarmoederhalskanker'

static had ons via de nieuws-submit te melden:

De ontwikkeling van een vaccin tegen baarmoederhalskanker zit in een stroomversnelling. Ook vaccins tegen nicotine- en cocaïneverslaving zullen zeer waarschijnlijk eerder dan verwacht beschikbaar komen. Dit heeft wetenschappelijk directeur B. van der Zeijst van het Nederlands Vaccin Instituut maandag gezegd in het actualiteitenprogramma NOVA.

Volgens hem zal het nog drie tot vier jaar duren voor het vaccin dat vrouwen beschermt tegen baarmoederhalskanker beschikbaar komt. Er wordt al dertig jaar onderzoek verricht naar vaccins tegen kanker, het zou het eerste antiserum ooit zijn tegen de ziekte. Volgens Van der Zeijst waren de laatste tests zeer succesvol, zo blijkt dat het preventieve vaccin tegen baarmoederhalskanker ongeveer 98 procent van de proefpersonen beschermt tegen de ziekte.

Van der Zeijst verwacht dat het in 2007 of 2008 in het Rijks Vaccinatie Programma kan worden opgenomen. Nog positiever is hij over de vaccins tegen een verslaving van nicotine of cocaïne. Hij verwacht dat deze misschien zelfs al in 2006 beschikbaar komen. Deze antiserums vormen antilichamen waardoor nicotine of cocaïne wordt afgevoerd zodat de hersenen er niet meer door bereikt worden. Hierdoor werken de stoffen niet meer verslavend.

Van der Zeijst zei ook binnenkort doorbraken te verwachten in de onderzoeken naar vaccins tegen nier-, prostaat- en huidkanker.