Nawijn ziet niets in vragen Inburgeringstoets

Gisteravond vond in de Amsterdamse poptempel Paradiso het eerste 'Nationale Inburgeringsexamen' plaats. Een aantal bekende en onbekende Nederlanders nam deel aan de test. Het eerste deel van de test bestond uit meerkeuzevragen die inburgeraars in het echt ook krijgen bij de Maatschappij Oriëntatie Toets. Deel twee was een alternatieve test opgesteld door onder meer Femke Halsema en historicus Maarten van Rossem.

Het eerste deel, wat dus uit echte vragen bestond die inburgeraars ook voor hun kiezen krijgen, wekten onbehagen op bij onder meer LPF-Kamerlid Hilbrand Nawijn. Vragen als ''Met welke munt moet je betalen als een kopje koffie 1 euro 85 kost'', ''Kun je zomaar een schotelantenne plaatsen'' en ''Wat neem je mee als je bij je buren op bezoek gaat'', werden door Nawijn als ''onnozel'' bestempeld. Hij gaat minister Verdonk van Integratie Kamervragen stellen over de test, die hij ver onder de maat vond.

Buiten Nawijn namen onder meer ook voormalig Kamerlid en wethouder Rob Oudkerk en oud-moslimvoorman Abdullah Haselhoef deel aan de test. Ook Haselhoef vond de vragen van de officiële test van een bedenkelijk niveau.