Donner voor sociale dienstplicht jongeren

CDA-minister Piet Hein Donner van Justitie is voor de invoering van een sociale dienstplicht voor jongeren. Op die manier kunnen jongeren actiever deelnemen aan, en meer betrokken raken bij, de samenleving. Donner sprak vandaag in Rotterdam op de landelijke CDA-actiedag over Waarden en Normen.

De CDA'er refereerde aan een uitspraak van de vroegere Amerikaanse president John F. Kennedy. ''Jongeren moeten zichzelf afvragen wat zij voor hun land kunnen doen in plaats van zich af te vragen wat hun land voor hen kan doen.''

Donner denkt aan maatschappelijke participatie van jongeren door hen bijvoorbeeld in te zetten bij het geven van taallessen, het leggen van contacten en het bieden van steun aan mensen in de bijstand, het bijstaan van ouderen en gehandicapten of zich bezighouden met buurtbeheer danwel toezichthoudende taken. Gemeenten zouden die taken kunnen coŲrdineren.

De CDA-minister denkt dat een verplichte periode van dienstbaarheid aansluit bij ideeŽn over opbouw van rechten in de sociale zekerheid, levensloop, inburgering en burgerschap. Een versterking van de maatschappelijke participatie maakt ook in ťťn keer duidelijk en tastbaar wat er nu precies bedoelt wordt met waarden en normen in een betrokken samenleving, aldus de CDA-beleidsman.