'Islam in Europa gaat liberale kant op'

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens een onderzoek van het Centrum voor Turkije-studies in het Duitse Essen, ontwikkelt de islam zich in Europa in een liberale richting. Vooral jonge hoogopgeleide Europese moslims hebben steeds vaker moderne religieuze opvattingen.

De studie toont volgens het Centrum aan dat een duidelijke meerderheid van de Europese moslims het dragen van een hoofddoek niet als een religieuze plicht beschouwt. Met gezamenlijke gymnastieklessen en schoolreisjes van jongens en meisjes hebben de meeste geen moeite. De keuze voor een niet-moslim als huwelijkspartner blijf echter voor een meerderheid nog wel problematisch.

Er is volgens de studie geen groeiende radicaal-islamitische stroming. De jonge, meest hoogopgeleide betrokkenen bij de aanslagen van 11 september 2001, zijn niet representatief voor de godsdienstige opvattingen van islamitische migranten in Duitsland.

In de 'oude Europese Unie' wonen nu 13,5 miljoen moslims. Dat is 3,5% van de bevolking. Frankrijk telt de meeste moslims (5 miljoen), gevolgd door Duitsland (3,4 miljoen). Met de oude EU worden de 15 staten bedoeld die in de jaren 90 ook al tot de EU behoorden (sinds 1 mei van dit jaar telt de EU er 25).