Commissie vond Lubbers wel schuldig

Scootmobiel en meranto hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Volgens het interne onderzoeksbureau van de Verenigde Naties was Ruud Lubbers wel degelijk schuldig aan seksuele intimidatie van een 51-jarige collega bij de vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat blijkt uit een rapport van het Bureau voor Intern Toezicht van de VN, dat deze week onder journalisten is verspreid. In het rapport adviseerde het bureau secretaris-generaal Kofi Annan om "gepaste maatregelen" tegen Lubbers te nemen. Toch sprak Annan de Nederlandse oud-premier in juli vrij.

Volgens een woordvoerder van de hoogste VN-baas besloot Annan dat de aantijgingen niet houdbaar waren. "Hij zei niet dat er geen bewijs was. Hij zei dat de beschuldigingen niet werden gedragen door een wettige basis", aldus de woordvoerder. Annan baseerde zijn oordeel destijds op het rapport, een gesprek met Lubbers en uitgebreid juridisch advies.

Wel sprak Annan Lubbers aan op de manier waarop hij de klacht had behandeld. "Hoewel ik de klacht tegen de heer Lubbers ongegrond acht, heb ik hem schriftelijk in de sterkste bewoordingen mijn zorgen overgebracht over het incident en de daarop volgende gebeurtenissen tijdens het onderzoek", zo schreef Annan in een brief aan het kaderpersoneel van de UNHCR.

Volgens de aanklacht van het 51-jarige vrouwelijke staflid van de UNHCR zou Lubbers haar in haar billen hebben geknepen na een vergadering. Volgens Lubbers zelf ging het echter om een "vriendschappelijk gebaar".