Rode wijn vermindert de kans op longkanker

Een glas rode wijn per dag vermindert de ontwikkelingskans op longkanker bij dertien procent van de mannen, volgens een gepubliceerde studie in het Engelse medische tijdschrift Thorax.

Spaanse wetenschappers analyseerden en vergeleken tussen 1999 en 2000 de gegevens van 132 patiënten met longkanker met die van 187 patiënten zonder longkanker die een kleine operatie moesten ondergaan in hetzelfde Spaanse ziekenhuis.

De vragenlijst voor de twee groepen bestond uit vragen over de manier van leven, onder meer over de eet- en drinkgewoontes van de patiënten.

De onderzoekers kwamen erachter dat beide groepen ongeveer 3,5 glazen wijn per dag dronken. Onder de longkankerpatiënten dronk meer dan een derde rode wijn. Verder kwamen de wetenschappers erachter dat patiënten die dagelijks een glas wijn dronken, de kans om een longkanker te ontwikkelen zich met dertien procent verminderde, vergeleken met personen die geen rode wijn dronken.

Volgens de onderzoekers heeft witte wijn juist het tegenovergestelde effect en zou juist de kans vergroten om longkanker te ontwikkelen, terwijl rosé geen effect heeft.

De Spanjaarden geloven dat er twee substanties in rode wijn bijdragen aan de bescherming tegen kanker. De onderzoekers wijdden dit aan de antioxiderende eigenschappen van tannine en resveratrol, een substantie die de groei en ontwikkeling van tumors remt.

Geen andere vorm van alcohol, onder andere bier, geeft hetzelfde effect als die van rode wijn, bleek uit de studie. Eerder werd al door wetenschappers van de Queen Mary Universiteit in Londen bewezen dat rode wijn goed is voor hart- en bloedvaten.