Speciale multiculti-website voor jongeren

Vanmiddag zal minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie een website openen die jongeren tussen de 10 en 14 jaar wegwijs moet maken in de multiculturele samenleving. Op de interactieve site kunnen de jongeren kennis opdoen met thema's als discriminatie, identiteit en vooroordelen.

De website Dutchkids.nl is de Nederlandse variant van de succesvolle Britse website Britkid. De website is ontwikkeld door het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) in samenwerking met Chris Gaine, de bedenker van de Britse website.

Op de site fungeren zeven tieners in het fictieve stadje Nederdam. Zij vertellen iets over zichzelf, hun familie en hun dagelijks leven. Ook komen de problemen waar zij mee zitten aan de orde: gediscrimineerd worden, uitkomen voor je homoseksualiteit of het zat zijn om steeds te moeten uitleggen waarom je een hoofddoek draagt. Binnen de discussies is er ruimte voor verschillende gezichtspunten en soms confronterende meningen. Elk gesprek wordt afgesloten met een vraag aan de bezoeker.

Zo kun je met de kaalgeschoren Bram, die een 'Sunsdate' T-shirt draagt, een discussie volgen over waarom de schoolleiding een kledingverbod heeft ingesteld. En de hoofddoekdragende Yasemin legt uit waarom ze een hoofddoek wil dragen en dat ze zich daar niet steeds voor wil verdedigen.

Verder is er de pagina 'Meer weten?'. Daarop worden verschillende begrippen zoals vooroordelen, extreem-rechts, identiteit en cultuur verklaard. Ook kolonialisme, slavernij, de Tweede Wereldoorlog, de aanslagen van 11 september en de Palestijns-Israëlische kwestie komen aan de orde.