[update] Fikse straf voor bedreigen Hirsi Ali

Pim_In_Memoriam had ons via de nieuws-submit te melden:

De 22-jarige inwoner van Den Haag Omar A.L., die sinds september vastzit wegens het op internet bedreigen van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, is vandaag door de politierechter veroordeeld tot 9 maanden celstraf, waarvan 3 voorwaardelijk. De man plaatste de dreigementen op de groups.msn-internetsite 'Muwahhidin De Ware Moslims', die inmiddels niet meer bereikbaar is. Volgens de rechter bedreigde de man niet alleen zelf de politica, maar bood hij tevens anderen die kans. Hij publiceerde namelijk ook haar geheime adres op de internetpagina. Daar gaat meer dreiging van uit dan alleen van één persoon, concludeerde de rechter.

De bedreigingen volgden indertijd op de uitzending van de film 'Submission', die Hirsi Ali samen met filmmaker Theo Van Gogh maakte. Bij de leden van het MSN-forum waarop de bedreigingen werden geuit bestaat volgens het landelijk parket interesse in informatie over de gewapende strijd van extremistische moslims tegen het westen.

Tegen de rechter zei de man tot zijn dreigementen te zijn gekomen omdat hij woedend was over het filmpje van Hirsi Ali uit het VPRO-programma Zomergasten. Zo ga je niet met de heilige boodschap om, aldus de veroordeelde.

De dreigementen noopten justitie tot het treffen van extra veiligheidsmaatregelen, om de politica haar werk als lid van de Tweede Kamer te kunnen laten doen. De verdachte werd opgepakt doordat in samenwerking met justitie in Amerika het e-mailadres van de 22-jarige man te achterhalen viel.

Update 15:51
Advocaat P. Hoogendam van de veroordeelde bedreiger heeft inmiddels al aangekondigd in hoger beroep te gaan. Volgens hem deed de rechter direct na zijn pleidooi uitspraak, ''zonder een moment van overweging'' en ''zonder na te denken'' over zijn pleidooi. ''Ze las het ook van een papiertje op. De rechter had het vonnis kennelijk vooraf al klaar. Dat is verkeerd en daar kan ik dan ook geen vrede mee hebben'', aldus de raadsman.

Hoogendam gaat bij de raadkamer proberen zijn cliënt op vrije voeten te krijgen. Anders zouden de 6 maanden al voorbij zijn als het hoger beroep dient.

Veroordeelde A.L zelf toonde tijdens de rechtszaak weinig mededogen met Hirsi Ali. Spijt betoonde hij wel, maar dan vooral voor zichzelf omdat de kwestie voor hem negatieve gevolgen heeft. Op de vraag of hij ook spijt had over wat hij Hirsi Ali had aangedaan, reageerde hij slechts met een glimlach. Omar A.L studeert Abrabisch in Syrië en bevindt zich alleen in de zomermaanden in Nederland.