GL-parlementariër rijdt zelf in terreinwagen

RemcoKouwenhoven en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Jeep CherokeeHet Groningse kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks heeft zelf een gewraakte 'asobak' voor de deur staan. Vorige week nog probeerde de Nijmeegse gemeenteraad, met GroenLinks als de grootste partij, de 'asobakken' een parkeerverbod te geven in de Gelderse stad. Bij Van Gent staat een Jeep Cherokee op de oprit. Dit is opvallend omdat de Tweede Kamer-fractie het verzet tegen de grote wagens juist vol wil houden.

"Asobak vind ik geen goede term", zegt Van Gent nu in het Dagblad van het Noorden. "En mijn man least deze auto. Ik kan moeilijk tegen hem zeggen: Jij gaat er uit omdat je in zo'n auto rijdt." Als verweer draagt het Kamerlid aan dat ze zelf vrijwel nooit in de wagen rijdt. "Ik zit in de politiek en mijn man niet. Hij heeft de Jeep nodig en ik ga meestal met de fiets of met de trein, al rij ik er ook heus wel eens in."

Op de vraag of ze ook wel eens een boodschapje in de binnenstad heeft gedaan moet ze bevestigend antwoorden. "Dat zal ik wel een keer gedaan hebben." Naast de jeep staat er ook nog een goudkleurige Chrysler voor de deur. "Die wordt nauwelijks gebruikt! Die heeft mijn man gewonnen. Bij een actie."

"Ik vind het ook vreemd dat ik me moet verantwoorden voor de auto's van mijn man. Ik zit bijna altijd in Den Haag en ga dan met tram of fiets", zo sluit Van Gent af tegenover de krant.