Big Brother Award voor Frits Bolkestein

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Eurocommissaris Frits Bolkestein heeft van de burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom een Big Brother Award toegekend gekregen. De politicus krijgt de award vanwege een overeenkomst die hij namens de Europese Commissie sloot met de Verenigde Staten over de overdracht van gegevens van vliegtuigpassagiers.

Met de uitreiking van de awards wil Bits of Freedom aandacht geven aan personen en bedrijven die burgers overmatig controleren en het niet zo nauw nemen met de privacy. Behalve Bolkestein kreeg ook het Almeerse Digidoor project een Big Brother Award. Dit project verzamelt gegevens over de doorstroom van basisscholieren. Volgens Bits of Freedom hebben de ouders van de leerlingen hier echter nooit informatie over ontvangen.

Frits Bolkestein stopt als EU-commissaris
Frits Bolkestein wint de Big Brother Award

Vastleggen bel- en internetgedrag
In de categorie overheid was er een prijs voor het Centrum voor Werk en Inkomen. Het CWI volgde het internetgebruik van werkzoekenden en persoonlijke gegevens van werkzoekenden kwamen terecht op internet. Verder was er een speciale categorie voorstellen. Hier ging de award naar het Europese plan 'bewaarplicht verkeersgegevens', dat van 450 miljoen Europeanen het bel- en internetgedrag wil gaan vastleggen. Volgens de jury, bestaande uit juristen en deskundigen op het terrein van computerbeveiliging en internet, blijkt dat de overheden bezig zijn steeds meer informatie te verzamelen van onschuldige burgers.