Sojoez-capsule teruggekeerd op aarde

Icoon Wetenschappelijk nieuwsEen Sojoez-capsule met aan boord de ruimtevaarders Michael Fincke en Gennadi Padalka is vannacht veilig geland in Kazachstan. Fincke en Padalka verbleven sinds april in het internationale ruimtestation ISS, waar ze samen met de Nederlander André Kuipers naartoe waren gereisd.

Kuipers keerde na een verblijf in de ruimte van negen dagen met de vorige crew van het ruimtestation op 30 april al terug. Fincke en Padalka vlogen samen met de Rus Yuri Shargin. Deze was tien dagen geleden met de Amerikaan Leroy Chiao en de Rus Salizhan Sharipov bij het ISS gearriveerd. Chiao en Sharipov blijven de komende zes maanden in het ruimtestation voor onderhoud en het uitvoeren van wetenschappelijke activiteiten.

De Sojoez TMA-4 kwam vannacht neer in de buurt van de stad Arkalyk. "Alles verliep volgens plan, ze landden op het geplande tijdstip en op de uitgekozen plaats", aldus een Russische ruimtevaartfunctionaris. Uit radiocontact bleek dat de drie ruimtereizigers het goed maakten. Helikopters met medische hulpverleners moesten echter tot het daglicht wachten voordat de gelandde capsule kon worden opgespoord.