VPRO zendt documentaire over Fox News uit

VPRO’s Tegenlicht zendt vanavond de documentaire Outfoxed: Rupert Murdoch’s War on Journalism uit. De film gaat over de partijdigheid van de Amerikaanse nieuwszender Fox News en wordt omschreven als "een ongezouten portret" van de zender.

Fox News werd in 1996 opgericht door mediatycoon Rupert Murdoch, die met de slogan "Fair and Balanced" (eerlijk en evenwichtig) verandering wilde brengen in het "grote aantal linkse media" in de Verenigde Staten. In acht jaar is de zender uitgegroeid tot de best bekeken nieuwszender in de VS.

De zelfverklaarde objectiviteit van Fox wordt echter flink in twijfel getrokken door Outfoxed. In de documentaire is te zien hoe het nieuws van de zender desgewenst wordt aangepast, politieke agenda’s worden bediend, commentaar wordt vermengd met feiten en dit alles als objectieve informatie wordt gebracht. Er worden onder meer oud-mededewerkers van Fox aan het woord gelaten, die vertellen dat zij werden gedwongen om rechtse standpunten uit te dragen. Ze werden geprezen als ze een positief item over de Republikeinse of een negatief item over de Democratische partij hadden gemaakt. Als dit andersom gebeurde kwam het de maker(s) op een berisping te staan.

Regisseur Robert Greenwald van Outfoxed is niet over één nacht ijs gegaan bij het maken van de documentaire. Hij stelde een team van vrijwilligers samen, dat maandenlang 24 uur per dag, zeven dagen per week de berichtgeving van Fox News bijhield. Hieruit bleek onder meer dat er veel meer aandacht wordt besteed aan toespraken van George Bush dan die van zijn opponenten. In de verslaggeving over Irak worden voornamelijk positieve punten gemeld, de negatieve ontwikkelingen worden stelselmatig gebagatelliseerd. Outfoxed wil de impact die Fox heeft op de Amerikaanse maatschappij en het gevaar van steeds groter wordende media-conglomeraten in beeld brengen.

Outfoxed is niet de eerste aanval op Fox News. Ook Michael Moore had in zijn film Fahrenheit 9/11 veel kritiek op de zender. Zo liet hij zien hoe Fox George Bush bij de verkiezingen in 2000 al tot winnaar uitriep, terwijl er nog volledige chaos heerste bij het tellen van de stemmen. Ook in The Simpsons wordt de onafhankelijkheid van Fox wel eens belachelijk gemaakt. “Stemmen op de Democraten veroorzaakt kanker” viel er bijvoorbeeld eens te lezen in een nieuwskop op de tv van het gezin, die op Fox stond. Opvallend, aangezien The Simpsons door Fox wordt uitgezonden. Naar verluidt is er echter geen sanctie tegen de schrijvers van de succesvolle animatieserie uitgevaardigd.

-
Tegenlicht wordt vanavond om 21:00 op Nederland 3 uitgezonden, volgende week zaterdag om 14:40 is de herhaling.