Dode Superman blijft actievoeren

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

De op 10 oktober overleden acteur Christopher Reeve blijft zich inzetten voor stamcelonderzoek. In een voor zijn dood opgenomen radioboodschap roept de acteur, die vooral bekend werd als Superman, momenteel kiezers in CaliforniŰ op om een wetsvoorstel te steunen dat meer geld beschikbaar stelt voor het onderzoek. Gelijktijdig met de presidentsverkiezingen vindt er in de staat een referendum plaats.

"Stamcellen hebben al dieren genezen die verlamd zijn geraakt", meldt Reeve in de spot. "Stamcellen zijn de toekomst van de medicijnen. Steun alstublieft het voorstel en kom op voor degenen die dat niet meer kunnen." Reeve raakte negen jaar geleden geheel verlamd na een val van een paard. Hij was tot zijn dood aan een rolstoel gekluisterd.

Eerder deze week keerde de Republikeinse gouverneur Arnold Schwarzenegger zich tegen zijn eigen partij door zich uit te spreken voor stamcelonderzoek. Het gebruik van embryonale stamcellen ligt met name voor de conservatief-christelijke Republikeinen erg gevoelig. Bush heeft in 2001 weliswaar ingestemd met beperkte mogelijkheden voor stamcelonderzoek, maar onder allerlei restricties. Zo is hij alleen akkoord gegaan met subsidie voor onderzoek van embryonale stamcellen die afkomstig zijn van ongeveer zestig bestaande stamcelgroepen.

Dana Reeve, de weduwe van Christopher Reeve, heeft zich in de verkiezingsstrijd achter de Democratische presidentskandidaat John Kerry gesteld. Ze verscheen donderdag samen met Kerry op een verkiezingsbijeenkomst in Ohio. Een paar dagen voor de dood van Reeve had Kerry in een debat met president Bush nog gerefereerd aan de verlamde acteur, waarop de presidentskandidaat via voice-mail een bedankboodschap van Reeve kreeg.

Reeve - kort voor zn tragische dood
Christopher Reeve, kort voor zijn dood