Weinig animo voor herdenking gijzeling Moskou

Sessy had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsVandaag werd er een herdenking gehouden bij het herdenkingsmonument in Moskou waar op 23 oktober 2002 een aantal Tsjetsjeense terroristen het podium van een Russisch theater opliepen en de mensen drie dagen lang in gijzeling nam. Veel mensen kwamen er echter niet opdagen.

Bij de opvoering van de eerste Russische musical op 23 oktober 2002 dachten de meeste bezoekers dat het bij het verhaal hoorde toen de Tjetsjeense rebellen het toneel opkwamen. Drie dagen later werd het gijzelingsdrama beeindigd met 130 doden en bijna 800 gewonden toen de terroristen gegijzelden begonnen te executeren en de speciale eenheden na gebruik van (wat later bleek) op opium gebaseerd gas het gebouw bestormden. Vandaag kwamen er bij de herdenking van dit drama echter maar vijf mensen opdagen: drie oudere vrouwen, een man, en de prefect van het Zuid-Oosten van Moskou.


De herdenkingssteen voor het gijzelingsdrama van 2002
in het theater van Moskou

Over drie dagen probeert de gemeente het nog eens, 26 oktober wordt er weer een herdenking georganiseerd. Men hoopt dat er dan meer animo voor de herdenkingsdienst is, maar of die hoop ook gerechtvaardigd is, valt nog te betwijfelen: de vandaag door de oppositie parallel georganiseerde herdenkings- en protestactie had beduidend meer succes.