Ralph Nader niet op stembiljetten Ohio

Icoon US verkiezingen 2De naam van onafhankelijk Amerikaans presidentskandidaat Ralph Nader zal in de staat Ohio niet op de stembiljetten verschijnen. Dat heeft het hooggerechtshof in de staat vrijdag bepaald. De kandidaat zou onvoldoende geldige handtekeningen hebben verzameld. Een bezwaar van Nader tegen dat besluit kwam volgens de rechter te laat.

Eerder besloot het hooggerechtshof in Florida dat Nader daar wel aan de verkiezingen mag deelnemen. In de staat Pennsylvania zal Nader echter net als in Ohio niet kunnen worden gekozen. Ook daar besloot een rechter dat Nader onvoldoende geldige handtekeningen had binnengehaald.

De 70-jarige Nader speelt in de race om het presidentsschap niet echt mee, maar aangenomen wordt dat de stemmen op hem voornamelijk ten koste gaan van het aantal stemmen dat de Democraat John Kerry zal binnenslepen. Zo kreeg Nader in 2000, als kandidaat voor de Green Party, bijna 100.000 stemmen in Florida. Democraat Al Gore verloor in Florida van Bush met een verschil van 537 stemmen, en verloor daarmee de race om het presidentschap. In zowel Ohio als Pennsylvania als Florida wordt een nek-aan-nek-race voorspeld tussen de belangrijkste presidentskandidaten Bush en Kerry. De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn op 2 november.

-
Meer info over de verkiezingen in de VS vind je in het topic Wegwijs bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004 in het politieke subforum van FOK!