Wilders ontvlucht allochtonenwijk

Icoon Binnenlands nieuws Onafhankelijk Tweede-Kamerlid Geert Wilders moet zijn tweede woning verlaten. Naar eigen zeggen voelt hij zich niet meer veilig in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, waar driekwart van de bevolking van allochtone afkomst is. "Het is voor mij de slechtste plek om te wonen", zo zegt hij in een vraaggesprek met Volkskrant Magazine.

Zijn woning in Utrecht wordt doordeweeks gebruikt voor zijn werkzaamheden als kamerlid. Volgens Wilders is het onverstandig geworden dat hij en zijn vrouw er blijven wonen. In het interview wilde hij niet ingaan op de concrete bedreigingen van buurtgenoten. Omdat nu ook de veiligheid van zijn vrouw in het geding is, gaan ze weg. "Zij stelt geen grens. Voor mij is de enige grens haar veiligheid. Ik laat eerder mezelf iets overkomen dan haar. Maar dat is ook een van de redenen dat we daar weg moeten."

Geert Wilders staat bekend om uitgesproken mening, met name over de islam. Speerpunten van hem zijn het aanpakken van moslims die onvoldoende integreren en het moslimextremisme, dat volgens hem in Nederland onvoldoende wordt aangepakt.

Door zijn uitgesproken mening heeft Wilders vele tegenstanders gekregen. De laatste tijd wordt hij met regelmaat bedreigd. Zo werd deze week bekend dat Wilders zwaar bewaakt wordt, vanwege concrete doodsbedreigingen. Vier lijfwachten van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) bewaken hem nu 24 uur per dag. Hij wordt rondgereden in een gepantserde auto. Een tweede auto rijdt steeds vooruit om de omgeving te verkennen.