'Niet vervolgen DDoSsers is slecht signaal'

Door het niet vervolgen van de groep DDoSsers, die begin deze maand enkele dagen verschillende websites van de overheid platlegden, geeft de overheid een slecht signaal af. Dit schrijft althans het Forum burger@overheid.nl vandaag in een open brief aan minister Donner van justitie.

Ondanks dat verschillende namen van mogelijke aanvallers al vrij snel op het internet verschenen en meerdere jongeren in de media toegaven meegewerkt te hebben aan de aanval verklaarde het Openbaar Ministerie voorlopig niet tot vervolging van de daders te zullen overgaan. Het Forum begrijpt dit niet: "Duizenden burgers zijn de dupe geworden van deze computeraanval. Een overheid die zo laks op dit incident reageert, doet zichzelf tekort en neemt haar eigen beleid niet serieus", aldus drs. M.M. van Zuijlen, voorzitter van het Forum, in de brief.

Burger@overheid meent dat de indruk wordt gewekt alsof de aanval eigenlijk zo erg niet is. "Dat begint al bij het inrichten van overheidswebsites, die blijkbaar niet al te zwaar zijn beveiligd tegen computeraanvallen. Vervolgens laat de Rijksvoorlichtingsdienst in een reactie op het platleggen van Overheid.nl en Regering.nl. weten dat dit ook niet hoeft, want er staat geen vertrouwelijke informatie op die sites en extra beveiliging is te duur. De overheid is zo niet bepaald geloofwaardig als ze stelt dat 65 procent van de publieke dienstverlening in 2007 via internet moet plaatsvinden. Zij moet zich maximale inspanningen getroosten om de toegankelijkheid en continuïteit te garanderen."

Het Forum vindt dat de aanval wel degelijk serieus moet worden genomen. "Het gaat hier niet om een ludieke prikactie, maar om een om geplande inbraak in tienduizenden computers die vervolgens worden misbruikt voor een georganiseerde sabotageactie, die van tevoren is aangekondigd en waarvan de daders bekend zijn. Burger@overheid gaat er daarom van uit dat de minister van Justitie in deze kwestie zijn verantwoordelijkheid zal nemen.", zo eindigt de brief.
Submitter:  Bron: Open brief burger@overheid