Barroso weigert commissie aan te passen

De in opspraak geraakte Rocco Buttiglione kan toch Europees Commissaris van Justitie worden. Voorzitter José Manuel Barroso weigert om hem te vervangen.

Het Europees Parlement had eerder nog laten weten niets te zien in de benoeming van de Italiaan wegens diens uitspraken over homoseksualiteit. Barroso heeft vanochtend echter een compromis kunnen sluiten met het parlement, na overleg met de politieke leiders. De Portugees zal zelf een speciale commissie gaan leiden die zich bezig zal houden met fundamentele mensenrechten en non-discriminatiekwesties uit de justitieportefeuille.

De socialisten in het Parlement vinden het aanblijven van Buttiglione "onaanvaardbaar". De andere grote fractie, de christendemocratische EVP, stemt door het compromis wel in met de benoeming van de Italiaan. De liberaal-democraten zijn nog verdeeld. Volgende week zal een stemming definitief bepalen of de Commissie Barroso op 1 november aan de slag kan. De voorzitter liet tijdens een persconferentie vanmiddag in Brussel vast weten "er alle vertrouwen in te hebben dat het Parlement met zijn nieuwe ploeg zal instemmen."

© European Community, 2004
Aanstaand Euro-commissaris Rocco Buttiglione