Steeds minder Nederlanders christen

Eenderde van de Nederlandse bevolking is lid van of voelt zich verwant aan een protestantse of katholieke kerk. Het is het laagste aanstal christenen in ons land ooit gemeten. Dit blijkt uit een enquête van de NCRV, Trouw, de Vrije Universiteit en het Nederlands Bijbelgenootschap, gehouden onder 1078 mensen. De resultaten werden woensdagavond gepresenteerd in Netwerk.

Het aantal mensen dat zich beschouwt als christen is in de laatste acht jaar flink gedaald. In een soortgelijk onderzoek in 1996 gaf nog de helft van de ondervraagden aan zich een christen te voelen. Tegenwoordig hangen echter steeds meer mensen een ander of geen enkel geloof aan. De voornaamste oorzaken van het kleiner wordend aantal christenen zijn het uitsterven van de kerkgaande generatie en de veranderingen in de samenstelling van de bevolking.

Overigens is ook het bijbelbezit de laatste jaren fors afgenomen. Acht jaar geleden had 67 procent van de Nederlanders nog één of meer bijbels thuis, tegenwoordig is dat nog maar 54 procent.