Crash sonde veroorzaakt door ontwerpfout

De Genesissonde zou afgelopen september met een spectaculaire helikopterstunt opgevangen worden na zijn missie naar het punt waarop de zwaartekrachten van aarde en zon gelijk zijn (het Lagrange 1 punt) en terug. In plaats daarvan stortte deze met ongeveer 160 km/u neer in de woestijn van de Amerikaanse staat Utah omdat de parachute niet opende. Onderzoekers hebben ontdekt dat een ontwerpfout hier mogelijk de oorzaak van is.

Op bouwtekeningen van het ruimtevaartuig, gemaakt door Lockheed Martin, stond een viertal kleine cilinders ondersteboven ingetekend. De cilinders waren ontworpen om de zwaartekracht van een naderende planeet te detecteren en de parachute uit te werpen. Alle vier de schakelaars, waarvan twee als back-up dienden, waren verkeerd om geïnstalleerd.

De Genesismissie was opgezet om deeltjes uit de zonnewind te vangen en terug naar aarde te brengen. Deze deeltjes zouden nieuwe inzichten in het ontstaan van ons zonnestelsel kunnen verschaffen. Besmetting van de monsters door aardse deeltjes zal de primaire resultaten van de missie waarschijnlijk niet in gevaar brengen. De monsters zijn na de harde landing naar Johnson Space Center in Houston gebracht waar ze worden onderzocht. Het kan nog maanden duren voor er bekend is hoeveel data er verloren is gegaan.