Dochters Erdogan om hoofddoek naar VS

Icoon De dochters van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan van de islamitische AKP-partij (Adalet ve Kalkinma Partisi) studeren in Amerika omdat ze hun hoofddoek niet willen afzetten. In Turkije is het voor vrouwen verboden om op school of in een openbaar gebouw (in publieke functies) een hoofddoek te dragen.

Volgens Erdogan hadden zijn dochters geen andere keus dan uit te wijken naar het buitenland ''als ze hun geloof serieus nemen.'' De Turkse premier deed zijn uitspraken in een interview met een Franse nieuwszender, die hem ondervroeg over het Franse hoofddoekverbod.

Onlangs opperde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah GŁl dat het verbod op hoofddoekjes in Turkije zou moeten worden afgeschaft. Maar tegen de Franse nieuwszender zei de orthodoxe Erdogan dat dit voor hem niet aan de orde is.

Het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg bepaalde dit jaar nog dat in Turkije de hoofddoek op universiteiten mag worden verboden als dat nodig is ter bescherming van de seculiere staat.