Hoofddoekjesverbod: Franse moslima's geschorst

Icoon Buitenlands nieuws Voor het eerst sinds de invoering van het hoofddoekverbod op openbare scholen in Frankrijk zijn er moslima's geschorst. Twee moslimmeisjes kregen vandaag te horen dat ze niet meer welkom op hun school zijn, omdat ze weigerden hun hoofddoek af te doen. Tegen twee andere moslima's loopt nog een procedure.

De twee geschorste meisjes zaten op een school in Mulhouse. Ze zijn twaalf en dertien jaar oud. Na beraad door de schoolleiding werd besloten ze geen toegang meer te geven. Omdat ze nog geen zestien zijn (onderwijsplichtige leeftijd in Frankrijk), moeten ze naar een particuliere school. Later vandaag wordt bekend of dezelfde sanctie zal worden uitgevoerd bij twee zeventienjarige moslima's, zo liet het ministerie van onderwijs weten.

Sinds de invoering van het verbod op religieuze symbolen op openbare scholen zijn zeshonderd gevallen gemeld van scholieren die zich niet aan het verbod wilden houden. Veruit het grootste deel is door middel van gesprekken opgelost. Desondanks hebben ruim zeventig scholieren dermate fundamentele bezwaren, dat ze uiteindelijk ook geschorst kunnen worden. Het gros van de klagers zijn moslima's, maar er zijn ook sikhs die weigeren hun tulband af te doen.


De moslimgemeenschap protesteerde hevig tegen het verbod op hoofddoekjes, zoals hier op de foto