Dierentuin schrikt van reacties afmaken bavianen

Dierenpark Amersfoort is geschrokken van de negatieve reacties op de aankondiging dat het twintig van de 70 mantelbavianen in het park wil afmaken wegens plaatsgebrek. De dierentuin is naarstig op zoek naar een opvangplek voor de overbodige apen, en zoekt daarvoor nu ook buiten Europa.

De dierentuin meldde zaterdag dat het nachtverblijf van de mantelbavianen overbevolkt was geraakt. Daarbij zorgde een deel van de mannelijke dieren voor onrust binnen de groep. Dierenpark Amersfoort zou de afgelopen jaren al alle leden van de Europese Vereniging van Dierentuinen en Aquaria (EAZA) hebben aangeschreven met het verzoek een deel van de bavianen over te nemen. Niemand reageerde positief. De dierentuin roept mensen op om met constructieve ideeën te komen.

Mail-actie
De Partij voor de Dieren kondigde gisteren acties aan tegen het 'schaamteloos exploiteren en opruimen van dieren'. De partij meent dat dierentuinen een hypocriet beleid voeren doordat ze in het voorjaar zoveel mogelijk jonge dieren willen tonen aan het publiek, zonder dat er wordt nagedacht of er op langere termijn plek is voor de beesten. De partij van Marianne Thieme voert per e-mail actie tegen Dierenpark Amersfoort, en heeft aangekondigd desnoods te willen procederen tegen het doden van de gezonde dieren.