Loterij bepaalt uitdelen griepprik

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Bloomfield, een stad in de Amerikaanse staat New Jersey, had uitgezocht wie er in aanmerking zou komen voor de jaarlijkse griepvaccinatie: bejaarden, volwassenen met chronische aandoeningen, zwangere vrouwen en verplegend personeel konden de griepprik komen halen.

Uiteindelijk was de verbazing groot toen bleek dat de stad dit jaar slechts driehonderd doses zou krijgen. Nog opmerkelijker was de stap die de gemeente vervolgens nam om het griepvaccin dan maar te verspreiden: via een loterij onder de risicogroepen wordt bepaald wie er wel en wie niet in aanmerking komt voor een inenting tegen de griep.

Het tekort aan griepvaccins in de VS is ontstaan door grote productieproblemen bij de grootste producent aldaar. Directeur Trevor Weigle van de lokale gezondheidsdienst in Bloomfield heeft verklaard dat een verloting de meest eerlijke en veilige manier om de beperkte hoeveelheid vaccins toe te wijzen.

In diverse andere steden wordt het vaccin nog steeds verstrekt volgens het principe 'wie het eerst komt...', wat resulteerde in lange rijen wachtende mensen die uren in de rij stonden in de hoop een griepprik te kunnen krijgen. Dit zorgde er in Californië voor dat een 79-jarige vrouw overleed, nadat ze vier uur in een rij had gestaan.