Felle kritiek op OM na vrijspraak Eric O.

De politiek is vandaag over het Openbaar Ministerie (OM) heengevallen na de vrijspraak van sergeant-majoor Eric O. door de rechtbank in Arnhem.

De PvdA stelt dat het OM ''een totale misrekening'' heeft gemaakt in de zaak Eric O. PvdA-Kamerlid Koenders wil dat er nu nagegaan wordt op wat voor informatie het OM zich heeft gebaseerd om O. te vervolgen.

Namens de VVD zei Tweede-Kamerlid Van Baalen dat de voorzitter van het college van procureurs-generaal Joan de Wijkerslooth de zaak heeft laten escaleren. ''Het OM beschikte in deze zaak over onvoldoende deskundigheid en had het zich meer moeten verdiepen in de achtergronden van het uitzendgebied. Het is nu zaak dat minister Donner van Justitie een stevig gesprek heeft met De Wijkerslooth.''

Het CDA sprak van een ''pijnlijke misser'' bij het OM. Kamerlid Kortenhorst van het CDA vindt dat de organisatie bij zichzelf te rade moet gaan. ''De affaire heeft aangetoond dat het OM een apart specialisme moet opzetten in dergelijke zaken.''

Ook de militaire vakbonden VBM/NOV en de ACOM haalden uit naar de rol van het OM. Volgens hen heeft justitie, en met name De Wijkerslooth, de zaak slecht aangepakt.

Minister Kamp (VVD) van Defensie zei ''gemengde gevoelens'' bij de vrijspraak te hebben. Hij zei blij te zijn voor Eric O. maar tegelijkertijd bedroefd over wat hij heeft moeten meemaken.

-
Zie ook: Rechtbank spreekt Erik O. vrij.