Anti-islam stripboek succes in VS

In de Nederlandse kinderboekenweek verscheen de eerste getekende kinderkoran, meldden een aantal media afgelopen week. Maar in Amerika blijkt er al twee jaar een heel succesvol stripboek over de islam voor kinderen op de markt te zijn. De uitgever wil het dolgraag in Europa uitbrengen.

Het Amerikaanse stripboek is gemaakt door christenen, die willen voorkomen dat vooral ongeletterde kinderen in Amerikaanse zwarte stadswijken, door de fundamentalistische Nation of Islam worden bekeerd. Het wapen van de evangelicale tegenaanval is: 'Léés die Koran, en huiver'.

De titel van het stripboek is: 'Mohammed's Believe it or Else' ('Mohammed's geloof het, of er zwaait wat'). Het is dus in eerste instantie gemaakt voor ongeletterde zwarte moslimkinderen, maar het blijkt uitstekend te werken voor de bestrijding van de islam in het algemeen, zo zegt de distributeur van het boekje. In het stripboek staat onder meer getekend: Joden die in apen of varkens veranderen, als ze de sabbat breken; 's nachts huist Satan in je neus; schaken is de moslim verboden; wie naarboven kijkt bij het bidden, wordt de ogen uitgerukt, val je erbij in slaap, dan piest Satan in je oren; Mohammed noemde sommige zwarten 'rozijnenkoppen'; de Profeet trouwde een kind van zes en had seks met haar toen het meisje negen was; in de hel zitten vooral vrouwen.

De tekenaar selecteerde de verhalen uit de Koran én hadith (overleveringen over profeet Mohammed). Zijn selectie is zó gemaakt dat je weinig sympathie krijgt voor Mohammed. Wat precies de bedoeling is. De getekende Mohammed is een woesteling en barbaar.

''Grappig''
De Nederlandse hoogleraar arabistiek Hans Jansen noemt het boekje ''buitengewoon grappig''. Hij kent de meeste bronnen waarop het stripboek zich baseert, en volgens hem kloppen al de dingen die het stripboek beweert. ''De hadith gaat uit van een antiek mediterraan wereldbeeld dat nu als van goddelijke oorsprong wordt gezien, en waarin de vrouw een soort huisdier is.''

Volgens Jansen hoort het boekje in de categorie ''agressieve ontsluiering van de islam''. Het zou hem overigens niet verbazen als moslims hier een poging zouden doen het verboden te krijgen. ''Voor hen is het godslastering. Dat is overigens niet om van te schrikken. Er bestaan genoeg boekjes die het christendom belachelijk maken.''

Voorlopig zijn er onder christenen in Nederland geen plannen om het boekje uit te geven. De stichting Evangelie en moslims vindt bijvoorbeeld dat het moslims veel te zwart afschildert. Voor evangelisatiedoeleinden is het ongeschikt en 'werkt het funest', denkt men aldaar.


Het stripboek is on-line in zijn geheel te lezen op deze site.


Kort na plaatsing van dit bericht ging de site van het stripboek, vermoedelijk door het grote aantal bezoekers, ''plat''. Wellicht weer proberen als het wat 'rustiger' is.