PvdA-senator ziet oplossing voor crisis

Han Noten, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, probeert een uitweg te vinden voor het sociale conflict tussen kabinet en vakbonden. Noten heeft in de afgelopen weken enkele tientallen ondernemers, vakbondsbonzen en andere bestuurders gesproken en aan de hand van die gesprekken een ontwerp-akkoord geschreven.

De PvdA'er denkt zelfs dat een akkoord snel mogelijk is. Volgens hem delen werkgevers en werknemers op hoofdlijnen de analyse van de regering dat er maatregelen moeten komen om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen en de sociale zekerheid betaalbaar te houden. Noten bepleit een centraal akkoord dat veel open laat. In het akkoord dienen doelstellingen te worden afgesproken. De precieze invulling kan vervolgens worden geregeld aan de onderhandelingstafel in bedrijven en bedrijfstakken.

De voormalig NS-topman en FNV-bestuurder heeft zijn voorstel naar kabinet, vakbeweging en werkgevers gezonden. De senaatfracties van CDA en D66 juichen de ideeën van de PvdA'er toe. "Ook wij zitten vanzelfsprekend in onze maag met de huidige patstelling", meent CDA-fractieleider Jos Werner. Volgens Noten is het wel nodig dat sommige personen zich in nieuwe onderhandelingen laten vertegenwoordigen door 'verse krachten'. Lodewijk de Waal van de FNV zou zich bijvoorbeeld al teveel hebben ingegraven, zo liet Noten zaterdag op Radio 1 weten.