Haagse Tramtunnel feestelijk geopend

Dahei stuurde ons via de nieuws-submit en het feedbackforum het volgende herschreven bericht:

Icoon Binnenlands nieuws In Den Haag is zaterdag na jaren van tegenslag de beruchte tramtunnel feestelijk geopend. Minister van Verkeer en Waterstaat Peijs heeft door middel van een grote gong de eerste tram toegang verleend tot de tunnel. Hoewel de tunnel in juni al opgeleverd werd, was zij pas vanaf zaterdag toegankelijk voor al het publiek.

Van de tramtunnel maken de trams op de lijnen twee, drie en zes gebruik, waarbij twee haltes worden aangedaan. Halte Spui, één van de twee haltes en tevens de grootste, is voorzien van een parkeergarage. Beide haltes zijn licht en ruim van opzet, om zo het gevoel van veiligheid te garanderen.

Om vochtproblemen zoals die in het verleden optraden te voorkomen zijn de perrons gemaakt van hout, vacuüm verlijmd. De wanden van steen hebben het uiterlijk van een grot. De tunnel is overigens zeer goed verlicht.

Belangstellenden konden zaterdag gratis door de tunnel reizen. Trambestuurders moesten een speciale cursus volgen om door de tunnel te mogen rijden. Al gauw werden de eerste grappen gemaakt als: "Ladies and gentleman, your lifevests are under your seat" werd door de passagiers zeker gewaardeerd. Bij de opening hoorde ook een feestje en daarom traden diverse bands waaronder D.I.S.C.O en Direct op.


De tramtunnel tijdens de bouw. Het totale project heeft 237 miljoen euro gekost, 108 miljoen meer dan begroot.