Londen klaagt radicale imam aan

Icoon Buitenlands nieuws Justitie in Groot-Brittannië heeft de radicale moslimleider Abu Hamza aangeklaagd wegens terreurdaden. Hamza werd in mei op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd. Daar wachten hem ten minste elf aanklachten.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de rechter dinsdag een besluit zou nemen over de mogelijke uitlevering van Hamza aan de Verenigde Staten. Dit is nu echter uitgesteld in afwachting van het onderzoek naar de Britse aanklachten.

Op welke gronden Hamza nu moet voorkomen in Engeland is nog niet bekend, maar Scotland Yard probeerde hem deze zomer al aan te klagen voor het steunen van Al-Qaida met financiering, recrutering of logistiek. Hamza was werkzaam bij de groep 'Supporters of de Sharia'.

Centraal bij deze activiteiten stonden de ophitsende preken van de radicale imam. Gedurende lange tijd gaf hij leiding aan de Finsbury Park-moskee. Binnen de muren van het islamitische gebedshuis predikte hij met regelmaat haatzaaiende teksten tegen Groot-Brittannië en het westen in het algemeen. De moskee was de laatste jaren uitgegroeid tot een broeinest van radicalisme en werd onder meer bezocht door 'schoenbomverdachte' Richard Reid en door een aantal extremisten die een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs zouden hebben beraamd.

Sindsdien mocht de imam niet meer prediken in de moskee. Dat deed hij vervolgens op straat, waar hij zijn volgelingen toesprak. Zelf zegt Hamza al-Masri een groot bewonderaar te zijn van Bin Laden, maar heeft hij nooit mensen gerekruteerd voor Al-Qaida.


De radicale imam Hamza al-Masri