'Auteurswetgeving niet meer van deze tijd'

Icoon Digital nieuwsDe opkomst van nieuwe media, met toepassingen als weblogs, p2p-programma's en digital rights management, vereist een modernisering van de huidige auteurswetgeving. Dat is de conclusie van de aanwezigen op het symposium 'Alternatieve modellen voor auteursrecht', dat afgelopen vrijdag in Amsterdam werd gehouden.

Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, één van de sprekers op het symposium, stelt dat de traditionele machtsverhoudingen tussen eindgebruiker, exploitant en auteur met de komst van bijvoorbeeld internet enorm zijn veranderd. "De consument is niet meer simpel eindgebruiker, maar is tegelijk auteur en exploitant geworden", stelt de raadsman. De belangrijkste aanleiding hiervoor is de opkomst van peer-to-peer-netwerken (p2p) als Kazaa en eDonkey en het groeiend aantal webloggers. "Traditioneel zijn vooral de rechten van de exploitanten benadrukt. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook de rechten van de consument aandacht krijgen?", aldus Alberdingk Thijm. De oplossing ligt volgens hem in elk geval niet in het opstellen van meer wetten en regels.

Volgens Paul Solleveld van de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) zit de entertainmentindustrie, exploitanten van muziek en film, niet te wachten op aanpassingen van de huidige regelgeving: "Het is duidelijk dat met de komst van p2p-diensten het handhaven een stuk lastiger is geworden, maar dat wil nog niet zeggen dat dan ook maar het auteursrecht moet worden aangepakt." Diverse Tweede-Kamerleden delen deze mening niet en zijn van mening dat de huidige auteurswetgeving dient te worden aangepast. Echter minister Donner (Justitie) sluit zich aan bij de entertainmentindustrie en stelt dat niets in het auteursrecht hoeft te veranderen. Tweede-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven (CDA): "Ik vind dat zorgwekkend. Hij heeft absoluut geen oog voor een gezonde balans tussen de rechten van consumenten en exploitanten. Het huidige recht houdt onvoldoende rekening met internet. Er moet iets veranderen." Over wie deze veranderingen zou moeten bewerkstelligen - de overheid of de markt - is men het niet eens. Een van de oplossingen is het gebruik van digital rights management (drm).

Een andere mogelijkheid is het gebruik van heffingen op lege beeld- en geluidsdragers, zoals nu het geval is. Juristen stellen dat beide mogelijkheden niet naast elkaar kunnen bestaan: "Het is óf drm óf heffingen". Europees neigt men naar het gebruik van drm, waardoor de huidige heffing op cd's en dvd's - bedoeld als redelijke tegemoetkoming aan de rechthebbenden - in Nederland wellicht niet zou kunnen worden gehandhaafd.

--
Meer informatie:
- Website symposium 'Alternatieve modellen voor auteursrecht;
- Rapport 'Auteursrecht en Informatiemaatschappij' (PDF) van het Ministerie van Economische Zaken;
- Onderzoek 'Cultuurpolitiek, auteursrecht en digitalisering’ (PDF) door TNO in opdracht van het ministerie van OC&W.