'Noord-Korea beschikt al over kernwapens'

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Volgens een woordvoerder van de Japanse regering is het kernwapenprogramma van Noord-Korea al voltooid. Om dit te bereiken zou Noord-Korea hulp hebben gehad van Pakistan. Het is voor het eerst dat het kernwapenbezit door Japan bevestigd wordt. Een Noord-Koreaanse woordvoerder liet vorige maand nog weten dat zijn land nooit met zijn kernwapenprogramma zou stoppen zolang de VS vijandig blijft ten opzichte van Noord-Korea.

"Noord-Korea is zo goed als klaar met de ontwikkeling van kernbommen", aldus regeringswoordvoerder Hiroyuki Hosada. Volgens hem hebben de Noord-Koreanen nog geen kernwapens op basis van uranium, maar heeft Pyongyang wel al de beschikking over een plutoniumbom. Die zou een kracht hebben vergelijkbaar met de bom die de Verenigde Staten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog op Nagasaki gooiden.

Hosada noemde de vermeende Pakistaanse hulp "een schande". De Pakistaanse atoomgeleerde Abdul Qadeer Khan heeft eerder dit jaar verklaard gegevens over het nucleaire programma van Pakistan gelekt te hebben naar onder andere Noord-Korea. Hij werd toen, samen met vier anderen, direct ontslagen door de Pakistaanse regering. Pakistan weigert het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) echter een gesprek aan te gaan met de geleerde.