Man in ziektewet wegens anti-rookbeleid

In Groningen zit een man al vier maanden ziek thuis vanwege het feit dat hij naar eigen zeggen niet meer normaal kan werken omdat hij niet binnen mag roken.

Van Sluis werkt in de werkplaats van het bedrijf Welzorg met ťťn andere collega, die ook roker is, maar het bedrijf weigert binnen een rookruimte te creŽren, waardoor ze alleen nog maar buiten mogen roken. Dit leverde voor de stadjer zoveel stress op dat hij in de ziektewet belandde.

"Wij mogen in het bedrijf niet meer roken, met als gevolg dat het mijn concentratie op mijn werk enorm verstoort. Ik maak aanpassingen voor rolstoelen en driewielige fietsen en dergelijke, en ja, die moet je toch zelf wel uitdenken. En als je op elk moment weer naar buiten moet en weer naar binnen moet, dan is je concentratie weg, je weet niet waar je gebleven bent. Het verstoort eigenlijk continu je functioneren en je productiviteit binnen het bedrijf.", zegt van Sluis in een interview.

Van Sluis vindt het beleid grote onzin, want hij brengt geen collega's in gevaar: "Ja, het is eigenlijk nergens voor nodig, want ik sta alleen in de werkplaats met ťťn collega die ook rookt, en we moeten samen continu eruit, en continu erin. Dat is zo'n twintig keer per dag, en elke keer kost dat zo'n zes minuten, dat is dus twee uur per dag, tien uur in de week en veertig uur in de maand, dat ik dus buiten sta".

Bij de vraag of mensen er ook iets van zeggen, antwoordt van Sluis: "Veel mensen zeggen, ga aan het werk, maar je hebt nou eenmaal al 33 jaar die verslaving, en dat verander je ook niet 1-2-3, en eigenlijk vind ik ook niet dat de werkgever de beslissing heeft over mijn rookgedrag. Dus ja, ik rook nou eenmaal, en ik vind dat als een bedrijf dit beleid gaat toepassen, ze een fatsoenlijke professionele oplossing moeten bedenken voor het personeel dat rookt. En dat is dus wat niet gebeurt. Je wordt gewoon in weer en wind gestuurd."

Als reden waarom van Sluis nu thuis zit verklaart hij: "Het heeft dusdanig veel stress opgeleverd dat ik er op den duur overspannen van ben geworden en thuis zit, omdat het mij continu irriteert, en als je geirriteerd raakt op je werk begin je zo meer te roken, met als gevolg dat je nog vaker buiten staat, en dat heeft dan tot gevolg dat je nog veel geirriteerder raakt, omdat je niet continu uit de voeten kan, je kan niet productief bezig zijn, dus je hebt een gevoel 'wat doe ik hier eigenlijk?'. "

Van Sluis zou weer aan het werk gaan als hij op zijn minst niet in de kou hoefde te staan. "Ik verlang van de werkgever toch minimaal een accomodatie waar het personeel dat rookt op een fatsoenlijke verwarmde manier met afzuigsysteem roken kan.", aldus de stadjer.

Als er niks aan gedaan wordt "Dan blijf ik net zo lang in de ziektewet tot het eind van het liedje is dat ik mijn baan verlies. En dat is niet wat ik wil. Ik wil wat ik net al aangegeven heb gewoon acht uur per dag productief bezig zijn, wat ik al 23 jaar doe. Maar ik kan het gewoon niet combineren met mijn rookgedrag.", zegt Van Sluis.

De manager van Welzorg weigert commentaar te geven op de kwestie. Het bedrijf had al eerder aan van Sluis gezegd dat men in overleg met de Ondernemingsraad tot het besluit is gekomen geen rookruimte te creŽren.