Kerry volgens kijkers ook in 3e debat sterkste

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon US verkiezingen 2Nog drie weken te gaan tot D-Day. Op dinsdag 2 november mogen de Amerikanen beslissen wie de komende vier jaar hun president mag zijn. Zal George W. Bush het beter doen dan zijn vader, die na één termijn door Bill Clinton uit het Witte Huis werd verstoten? Of zullen we moeten gaan wennen aan president John F. Kerry als leider van de Verenigde Staten?

In Tempe, Arizona gingen de beide kandidaten gisteren voor de derde en laatste keer in debat. Opnieuw maakte Kerry volgens de tv-kijkers de beste indruk. Vanaf het begin ging de senator uit Massachusetts in de aanval. Bush zou nagelaten hebben de Amerikaanse ouderen, zieken en werkers te beschermen. Hij zou geen oog hebben voor de problemen van degenen die het moeilijk hebben. "Ik zal net zo hard vechten voor de Amerikaanse werker als ik vecht voor mijn eigen baan", haalde Kerry uit.

Bush had het zichtbaar moeilijk door de met cijfers onderbouwde aanvallen. In het tweede deel van het debat ging het beter, maar hij wist niet zijn felheid uit het tweede debat te evenaren. De laatste confrontatie ging vooral over binnenlandse onderwerpen, zoals de werkgelegenheid, het homohuwelijk en het minimumloon. Kerry verweet Bush verantwoordelijk te zijn voor het grootste banenverlies in meer dan zeventig jaar. Bush sloeg terug door te beweren dat Kerry in de senaat 98 keer voor een belastingverhoging had gestemd. Hij noemde zijn opponent één van de meest linkse senatoren van het land.

Ondanks dat het debat over binnenlandse aangelegenheden moest gaan lieten de twee kandidaten niet na om de oorlog in Irak en de strijd tegen het terrorisme ter sprake te brengen. Kerry verweet Bush opnieuw dat hij Amerika te snel in een oorlog had gestort. Bush hamerde erop dat Kerry het terrorisme onderschat door het te vergelijken met prostitutie en illegaal gokken.

In de weken die resteren tot 2 november zullen de kandidaten elkaar niet meer in een rechtstreekse confrontatie tegenkomen. Beiden zullen vooral hun pijlen gaan richten op de veertien tot achttien staten waar de strijd ongeveer gelijk opgaat.

-
Meer info over de strijd tussen Bush en Kerry vind je in het topic Wegwijs bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2004 in het politieke subforum van FOK!