'Niet alle NS'ers staken'

Het personeel van de NS lijkt morgen niet massaal te willen gaan staken tegen de kabinetsplannen. Dat blijkt uit navraag van Planet onder twintig NS-personeelsleden. Velen geven aan donderdag wel te willen gaan werken als dat mogelijk is. "Ik wil er niets mee te maken hebben. Het is een veel te zwaar middel", zegt een conducteur.

"Er zijn enkele militante personeelsleden en anderen voelen zich min of meer onder druk gezet om mee te doen. Ik ken mensen die een vrije dag hebben genomen, omdat ze bang zijn anders gedwongen te moeten staken", zo zegt de conducteur verder. Hij hoopt dat de verkeersleiding zal staken. "Want dan kunnen we sowieso niet rijden."

Een ander NS-personeelslid geeft aan niet te gaan staken. "Ik heb weinig met de staking. Het boeit me niet zo. Ik wil morgen mijn eigen dienst rijden en geen werk van een stakende collega ('besmet' werk) doen. Veel andere collega’s willen wel werken. Een enkeling wil besmet werk aannemen." Volgens hem is twintig procent van het personeel toch bereid te werken. Uit het onderzoek van Planet blijkt juist het omgekeerde. Slechts een enkeling geeft zonder veel overtuiging aan het werk donderdag neer te zullen leggen.

Een groot deel van de personeelsleden weet nauwelijks waarvoor ze precies het werk neerleggen. Inhoudelijke vragen over de belangrijkste onderwerpen van de vakbonden - Vut- en prepensioen, WW en AOW - worden in nog geen vijftig procent van de gevallen correct beantwoord. Ze denken dat het beleid negatiever is, dan in werkelijkheid het geval.

Buschauffeur A. Kooyman, lid van FNV/AbvaKabo, spreekt zijn verbazing uit over het feit dat hij weinig blijkt te weten over het kabinetsbeleid. "Als ik het zo zie zou het geen kwaad kunnen als de bonden het beter uitleggen. Ik had dat spul dat ik binnen heb gekregen misschien aandachtiger door moeten lezen. Maar het zijn allemaal van pakken papier, het staat geschreven in kleine lettertjes en er staan termen in waarvan ik denk 'waar gaat het over'. Je leest het wel, maar het dringt nauwelijks tot je door."