Kabinet vindt homoblad toch niet zo tof

Het kabinet vindt bij nader inzien delen van de gratis uitgave van het homojongerenmagazine Expreszo ''walgelijk''. Het onder meer door het ministerie van Onderwijs gesubsidieerde blad werd in een oplage van 420.000 exemplaren verspreid over alle middelbare scholen. Veel christelijke en 'zwarte' scholen stuurden het blad terug of dumpten het bij het oud papier.

Het is met name een, volgens de makers hilarisch bedoelde, tolerantietest die het kabinet in tweede instantie de wenkbrauwen deed fronsen. Daar staat bijvoorbeeld: ''Als ik baas van Nederland was zou ik...:'' Eén van de antwoorden waaruit gekozen kan worden luidt: ''Balkenende zijn! Dat wordt de hele dag masturberen voor de spiegel.''

Volgens staatssecretaris Ross van Volksgezondheid is de hele test ''walgelijk en smakeloos''. Ook premier Balkenende zou zeer ontstemd zijn. Andere vragen in de tolerantietest gaan volgens Ross eveneens alle perken te buiten. Zo staat er bijvoorbeeld: ''Wie zou je als portier van een discotheek binnenlaten: 'A - een kutmarokkaan, B - een luie neger of C - een zure kaaskop' ?''

Ross en minister Maria Van der Hoeven van Onderwijs komen binnenkort op verzoek van de Tweede Kamer met een uitgebreid schrijven over de kwestie. De staatssecretaris vindt andere verhalen in het magazine wel goed gekozen. Beiden beamen dat er nog steeds werk moet worden gemaakt voor de tolerantie van jonge homo's in het onderwijs.

Homojongerenblad Expreszo liet gisteren al weten vol door te gaan met de strijd voor meer tolerantie jegens jonge homo's op scholen. De gehele editie van het op sommige scholen verboden blad, is on-line gezet op hun website.
-