Jeugdbende breekt in met 'Smac-sleutel'

Scootmobiel en RDJ134 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Geen Spam, maar Smac!De Groningse politie heeft een groep van zestien jongeren aangehouden op verdenking van tientallen inbraken. Daarbij werden met name Suzuki Alto's geopend, met zogenoemde Smac-sleuteltjes. Dit sleuteltje is een ijzeren staafje dat is bevestigd aan de vleesblikjes van Smac, om ze te openen. De jongeren vonden nog meer gebruiksmogelijkheden van het sleuteltje; ook garageboxen en schuurtjes bleken te openen door met het staafje het slot open te wrikken.

De jongeren, die in leeftijd variëren van 14 tot 20 jaar, worden verdacht van in totaal meer dan honderd misdrijven, allen vermogensdelicten. Naast de auto-inbraken pleegde de groep ook inbraken in o.a. woningen en sportkantines, waarbij de groep uit was op onder meer camera's, sieraden en computers. Deze werden dan vooral aangewend voor eigen gebruik. De totale waarde van de buit wordt geschat op enkele tienduizenden euro's.

De politie kreeg de groep eind juli in het vizier, nadat een 16-jarige jongen uit Groningen en een jongen zonder vaste woon- of verblijfplaats op heterdaad waren betrapt bij een woninginbraak in Haren. In de maanden daarop volgen aanhoudingen van de overige veertien jongeren, afkomstig uit Groningen, Haren, Oldehove en Sauwerd. Inmiddels zijn negen verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris, vier van hen zitten er nog vast.