Hooggerechtshof VS buigt zich over tien geboden

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Amerikaanse Hooggerechtshof zal de komende tijd gaan kijken in hoeverre het plaatsen van de tien geboden in overheidsgebouwen in strijd is met de grondwettelijke scheiding tussen kerk en staat. In Amerika bestaat er momenteel veel onduidelijkheid over deze kwestie; zowel in Texas als Kentucky lopen er rechtszaken. De tien geboden die door God aan Mozes op de Sinaï werd gegeven, worden door christenen en joden beschouwd als een van de belangrijkste geestelijke documenten.

Begin 2005 zullen de zaken door het hof worden behandeld, wanneer is echter niet bekend. In het geval van Texas moet het hof oordelen of daar in het parlement een twee meter hoog monument met de tien geboden mag staan. Daarnaast beslist het hoogste rechtscollege of een rechtbank in Kentucky juist handelde door het tonen van de tien geboden te verbieden.

Per jaar krijgt het Hooggerechtshof 8000 zaken om over te oordelen. Daarvan worden er slechts tachtig behandeld. Om een zaak in behandeling te nemen, moeten vier van de negen rechters positief stemmen.