Bisschop VS: Stem voor Kerry is zondig

Wie op 2 november bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen stemt voor John Kerry is zondig. Dit heeft de rooms-katholieke bisschop van Denver Charles Chaput althans gezegd in een interview met het Amerikaanse dagblad The New York Times.

John Kerry is voor abortus en stamcellenonderzoek en dit schiet bij verschillende bisschoppen in het verkeerde keelgat. Behalve Chaput hebben ook de bisschoppen van Colorado Springs, Newark en St. Louis zich openlijk tegen de kandidatuur van de Democraat gekeerd. Hoe groot het aantal "anti-Kerry" bisschoppen precies is, is volgens The New York Times onbekend.

In de Verenigde Staten is ongeveer een kwart van de stemmers rooms-katholiek. De Democratische kandidaat heeft in alle Amerikaanse presidentsverkiezingen tot nu toe altijd de meerderheid van de stemmen gehaald onder katholieken, al kreeg Democraat Al Gore vier jaar geleden nauwelijks meer stemmen van hen dan George Bush. Dit jaar zou wel eens de eerste keer kunnen worden dat de Republikeinse kandidaat het populairst is onder katholieken.