Top 10 Grootste Nederlanders bekend

Afgelopen voorjaar begon de KRO met de verkiezing van De Grootste Nederlander. Vandaag werd de top 100 bekend gemaakt die door 40.000 mensen is samengesteld. Iedereen moest op 5 'Grote Nederlanders' een stem uitbrengen, zodat het in totaal om 200.000 stemmen ging.

De top 10 van de top 100 staat echter nog niet vast. Wel de mensen die er in staan, maar niet de volgorde. De 10 hoogst genoteerden gaan namelijk door naar de tweede stemronde. Die vindt momenteel plaats en eindigt met de grote Finale op 15 november aanstaande.

Iedere genomineerde in de top 10 heeft een eigen ambassadeur gekregen, die de komende tijd zal lobbyen voor zijn favoriet. De stemrondes voor de hoogste 10 zijn vanaf nu ingegaan, en iedere woensdag en zaterdag staat er één genomineerde centraal. Komende woensdag is dat bijvoorbeeld Willem Drees, die Wouter Bos als ambassadeur heeft.

De 10 genomineerden, in willekeurige volgorde met tussen haakjes de bijbehorende ambassadeur:

- Anne Frank (Xandra Schutte)
- Vincent van Gogh (Jochum ten Haaf)
- Desiderius Erasmus (Herman Pleij)
- Johan Cruyff (Michael van Praag)
- Willem Drees (Wouter Bos)
- Pim Fortuyn (Yoeri Albrecht)
- Antoni van Leeuwenhoek (André Kuipers)
- Rembrandt van Rijn (Ronald de Leeuw)
- Willem van Oranje (Jacobine Geel)
- Michiel de Ruyter (Rob de Wijk)

In de top 10 staat dus één vrouw: Anne Frank. Aletta Jacobs, de vrouw die de emancipatie van de vrouw in Nederland smoel gaf, kwam net één plaatsje tekort. Zij staat op 11.

_
Zie voor de nummers 11 tot en met 100, en alle andere info, de website www.degrootstenederlander.nl

Zie ook de poll op FOK!