Agent voor rechter om mishandeling Marokkanen

Tegen de 41-jarige agent J. den O. van het politiekorps van Den Bosch is voor de rechtbank vandaag 60 uur werkstraf geëist. Ook zou de agent twee jaar uit zijn ambt moeten worden gezet, volgens de officier van Justitie.

Den O. wordt er van beschuldigd dat hij op 25 november vorig jaar twee mannen van Marokkaanse komaf van een brommer heeft geduwd in de Graafsewijk waarbij één zwaar gewond raakte. Daarna braken in de wijk rellen uit en Den O. werd bedreigd en voor racist uitgemaak. De gewonde jongen is meerdere malen geopereerd aan zijn knie, en zal waarschijnlijk blijvend letsel ondervinden.

De agent wordt tevens beschuldigd van meineed. Meteen na het gebeuren zei hij dat de twee Marokkaanse jongens hem van de sokken wilde rijden. De brommer zou daarna een stoep hebben geraakt en ten val zijn gekomen. Getuigen hadden echter een heel ander verhaal: zij zeiden dat de agent op de twee afrende en hen met brommer en al in volle vaart omverduwde. Nadat de Rijksrecherche was ingeschakeld stelde Den O. zijn verklaring iets bij: Hij zou een van de jongens, toen ze op hem inreden, aan de jas hebben getrokken waardoor de brommer viel.

De agent in kwestie is dezelfde die vier jaar geleden de FC Den Bosch-supporter Pierre Bouleij doodschoot. Ook hierna ontstonden grote rellen. Den O. werd in 2002 vrijgesproken van dood door schuld, omdat hij uit noodweer had gehandeld.

De gedaagde agent was vandaag uit veiligheidsoverwegingen niet bij de rechtszaak aanwezig. Zijn advocaat zegt dat Den O. volhoudt de jongens te hebben willen vastpakken en niet omver duwen. Zijn eerdere valse verklaring zou hij onder druk van collega's hebben afgelegd. Uitspraak over 14 dagen.