[update] E-mailbox van Officier Tonino gekraakt

Het weblog Neukia.nl meldt dat de e-mailbox van officier van justitie Joost Tonino gekraakt is. Tonino kwam onlangs in het nieuws toen hij, tot ontzetting van de Tweede Kamer, zijn computer vol justitie-info bij het grof vuil zette. Die pc werd daarop door een taxichauffeur naar Peter R. De Vries gebracht.

De Vries liet in zijn wekelijkse tv-uitzending wat beelden zien van de computer, daarop was ook het emailadres van Tonino bij Zonnet te lezen. Een hacker lukte het vervolgens om het wachtwoord van dat adres te achterhalen en zo toegang te krijgen tot Toninos emailbox.

In die box stond onder meer een verzonden e-mail aan de Amsterdamse hoofdofficier van justitie Leo De Wit. Uit de door Neukia gepubliceerde e-mail blijkt dat De Wit vond dat Peter R. De Vries allerlei geheimen in zijn uitzending had onthuld. Tonino zegt hierop de uitzending nog eens bekeken te hebben, en weerlegt de klachten van De Wit.

''Aan: L. de Wit
Van: J. Tonino
Betreft: Uitzending 7 oktober 2004 Peter R. de Vries

Beste Leo,

Mede naar aanleiding van je opmerking donderdagavond na voornoemde uitzending dat het je niet was meegevallen, heb ik de uitzending op band nagekeken.

Het leek me goed het gepresenteerde materiaal alvast nader te plaatsen. Van diverse kanten heb ik te horen gekregen dat het een uitzending betrof met louter non-onthullingen, graag wil ik nu alvast trachten andere beelden die jij mogelijk hebt overgehouden aan de uitzending, te nuanceren.

Ten eerste heeft hij duidelijk aangegeven dat het om materiaal gaat uit de jaren 1999 tot en met 2002.....''
, aldus een deel van de op Neukia in zijn geheel gepubliceerde email.

Verder kan uit de gegevens uit Toninos emailbox worden geconstateerd dat hij - onder de naam Jeroen - op zoek is naar een interessante, humorvolle en sportieve man van maximaal 40 jaar voor een relatie. Hij heeft alhans daarvoor een advertentie gezet op Relatieplanet. Neukia heeft van een en ander diverse screenshots on-line gezet. Het weblog zelf geeft de ''credits'' voor het kraken van de e-mailbox van Tonino overigens aan ene Countzer0.Onderste afbeelding is uit uitzending De Vries


Update 13:20
Peter R. De Vries heeft laten weten dat voor hem vaststaat dat de e-mail van Tonino aan De Wit echt is. Deze bevat namelijk info die alleen Tonino had kunnen weten. Hiermee staat vrijwel vast dat de e-mailbox van de officier van Justitie inderdaad gekraakt is. Bovendien, zo zei de Vries op Radio 1, klopt ook andere info die staat gepubliceerd. Deze had hij namelijk zelf al gelezen op de computer van Tonino. Om 15:00 uur vanmiddag zal De Vries overigens de pc van Tonino overhandigen aan Justitie.

Volgens De Vries heeft Tonino wel zijn wachtwoord gewijzigd, maar niet zijn e-mailadres. Zodoende zou het voer voor een hacker zijn geworden.

Het Openbaar Ministerie heeft ondertussen laten weten op de hoogte te zijn van de berichten op internet, maar pas in de loop van de middag met een reactie te willen komen.

Update 16:07
3FM Nieuws meldt zojuist dat justitie het weblog Neukia.nl gaat vervolgen voor het plaatsen van de mailberichten van Tonino.

"Het hacken van mail is een strafbaar feit en dat gaan we onderzoeken", aldus woordvoerder R. Meulenbroek. Deze noemt de actie "bijzonder laakbaar en te schunnig voor woorden". Nadat gegevens uit zijn pc vorige week naar buiten kwamen, ondernamen Tonino en het OM stappen om dit soort dingen in het vervolg tegen te gaan.

Meulenbroek erkent dat dit niet helemaal goed is gegaan, maar zijn er nu onmiddellijk maatregelen genomen om een einde aan de misstanden te maken. Volgens hem is het niet mogelijk om de website uit de lucht te halen.

Update 18:15
Volgens internetjournalist Francisco van Jole is de handelswijze van Neukia uitermate strafbaar. De maximale straf op het hacken en verspreiden van iemands gegevens is maar liefst zeven jaar, zo zei van Jole vanmiddag op Radio 2. ''Het zou mij niet verbazen als meneer Neukia morgen ergens anders ontbijt, dan hij gewoon is'', aldus Van Jole

Excuses weblog Neukia
Neukia heeft inmiddels van de website alle info verwijderd. In een schrijven zegt de maker van het log enorm naÔef te zijn geweest door zomaar alles te publiceren wat een hacker aan hen heeft aangeleverd. Daarmee ontkennend dat het weblog zelf achter de hack zou zitten.

De makers van het weblog zeggen alle medewerking te zullen verlenen aan de politie om de hacker - die zich Countzer0 noemt - te achterhalen.

''Onze oprechte excuses gaan dan ook naar de heer Tonino. We wensen hem veel sterkte en hopen dat naÔviteit niet de reden is dat Neukia voor altijd offline gaat'', zo besluit het weblog.

Update 19:47
RTL Nieuws meldt dat de taxichauffeur die de afgedankte computer van Tonino aan Peter R. de Vries heeft overgedragen, deze eerder aan AT5 heeft aangeboden. Hij wilde daarvoor duizend euro hebben. AT5 vond dit teveel. Wel heeft een systeembeheerder van AT5, die zonder problemen gegevens van de computer kon halen, stiekem de harddisk van de computer gekopieerd.