Joden en Marokkanen treffen elkaar met voetbal

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Joden en Marokkanen troffen elkaar vandaag op een straatvoetbaltoernooi in Amsterdam-West. Het toernooi, dat plaatsvond op het Balbaoplein, was georganiseerd om meer begrip te kweken tussen de beide bevolkingsgroepen. Organisator Erik Brugmans: "We moeten angsten tussen de beide bevolkingsgroepen wegnemen. Dit kan beter met voetbal dan met een diplomatiek overleg."

Volgens Brugmans was de sfeer prima. Zo'n 300 mensen zijn naar de wedstrijden komen kijken. Onder de bezoekers waren zowel Marokkaanse als Joodse Amsterdammers. "Het is heerlijk hier. Er wordt leuk gevoetbald en gepraat. Voetbal is het ideale bindmiddel voor dit soort verzoeningspogingen", aldus Brugmans. "Zelfs als niet alle probleemjongeren hier vanmiddag zijn, dan nog heeft het zin, want het sijpelt door." Het toernooi werd door verschillende instanties georganiseerd, waaronder het Centrum Informatie en Documentatie IsraŽl (CIDI), een synagoge, Novib en een Marokkaanse ouderenvereniging.

Het Balbaoplein geniet enige faam in de Nederlandse voetbalhistorie, aangezien zowel Ruud Gullit als Frank Rijkaard er leerden voetballen. De winnaar van het toernooi van vandaag was overigens een gemengd team onder de naam 'Zuidpool 1'.