Shagtoeristen overspoelen Belgische pompen

De dagen dat Nederlanders in de grensstreek speciaal naar België gingen om te tanken zijn bijna voorbij. Door forse accijnsverhogingen is het nauwelijks meer de moeite waard om voor de benzine een ritje naar onze zuiderburen te maken. Shag daarentegen is in België nog wel stukken goedkoper en dus worden tankstations overspoeld met mensen die alleen daarvoor naar België komen.

De prijs van een pakje shag is in België 3,60 euro, precies een euro minder dan in Nederland. "Het lijkt wel of alle Hollanders shag zijn gaan roken", aldus een pomphouder in Lanaken, vlak over de grens bij Maastricht. "Ik verkoop het met sloffen tegelijk. Ik moet soms wel twee keer per week de groothandel bellen omdat ik door de voorraad heen ben."

Ook andere tankstations in de grensregio merken de toestroom van 'shagtoeristen'. "Hollanders, Hollanders en nog eens Hollanders. Een prijsbewuster volk is er volgens mij niet", geeft een houder uit Maasmechelen aan. "Eerst kwamen ze als tanktoeristen, nu als tabakstoeristen. Maar begrijp me niet verkeerd: ze zijn natuurlijk van harte welkom."