George Bush wacht zwaar debat

andromeda1968 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon US verkiezingen 2Het zal geen gemakkelijke klus worden voor de Amerikaanse president George W. Bush. Vanavond wacht het tweede debat tegen zijn Democratische opponent John Kerry. Behalve het thema Irak zullen ook binnenlandse onderwerpen aan bod komen, onderwerpen die niet gezien worden als het sterkste punt van de president.

Over het algemeen werd John Kerry als winnaar gezien van het eerste debat, ruim een week geleden. Daarbij was het geen gemakkelijke week voor de president. Het rapport van de leider van de Amerikaanse wapeninspecteurs in Irak, Charles Duelfer, sloeg een belangrijke pijler weg onder de aanval op Irak. Volgens Duelfer is niet aangetoond dat Saddam Hussein massavernietigingswapens in huis had. Dinsdag uitte Paul Bremer, de door Bush benoemde voormalige bewindvoerder in Irak, felle kritiek over de inzet van Amerikaanse grondtroepen in Irak. Het optreden van de VS is machteloos, omdat ze niet genoeg troepen naar Irak hebben gezonden, meent Bremer.

Ook de vrijdagochtend gepubliceerde werkgelegenheidscijfers geven Bush weinig reden tot vreugde. De groei van het aantal banen zwakt af en het werkloosheidcijfer bleef ongewijzigd. Goede cijfers in de voorbije maanden werden juist gretig door het Republikeinse kamp aangegrepen om het succes van het economisch beleid van de regering te benadrukken.

Ieder nadeel heeft echter ook zijn voordeel. De slechte uitgangspositie maakt Bush automatisch tot underdog, een positie die hem normaliter goed ligt. Kerry, die in de meeste peilingen nog op achterstand staat, kan zich geen fout permiteren. Het debat is vannacht vanaf 2:45 uur te zien op Nederland 2. Voormalig CDA-politicus Hans Hillen en Washington-correspondent Charles Groenhuijsen zullen commentaar geven bij de tweestrijd.