[update] Britse gijzelaar Bigley onthoofd

dimage, bordewolf, ReadMe (herschreven), ReinB en Juusjuh hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Britse gijzelaar Kenneth Bigley is in Irak door zijn gijzelnemers om het leven gebracht. Dit meldde het televisiestation Abu Dhabi Television vandaag op basis van 'welingelichte' bronnen. De Britse regering heeft het bericht inmiddels bevestigd.

Bigley werd op 16 september samen met twee andere Amerikanen door de groep van de Jordaanse terrorist Musab al-Zarqawi ontvoerd. Deze groepering eiste dat alle vrouwelijke gevangenen in Irak werden vrijgelaten. Omdat niet op deze eis werd ingegaan, vermoordden de gijzelnemers eerder al twee andere Amerikanen.

De Arabische nieuwszender al-Jazeera liet vorige week nog beelden zien van de 62-jarige ingenieur, die in een kooi ineengedoken zat en de Britse regering smeekte om zich in te zetten voor zijn bevrijding. Bigley richtte zich vooral tot de Britse premier Tony Blair.


Update 16:38
Een medewerker van persbureau Reuters heeft aangegeven een video te hebben gezien waarop Bigley onthoofd wordt door zijn ontvoerders. Te zien is hoe Bigley een verklaring aflegt met zes gijzelnemers om hem heen. Eén ervan snijdt daarna met een mes zijn hoofd eraf.

Vorige week belde Jeroen Otten van de Nederlandse weblog Zeikerdje.com nog met een vermeende handlanger van de ontvoerders. In dit gesprek vroeg hij direct naar Ken Bigley en of degene aan de andere kant van de lijn een terrorist was. Een huisvriend van de gegijzelde noemde het een 'zeer onverstandige' actie.