Advocate boos over aanpak dierenactivisten

Volgens advocate C. van den Brûle heeft justitie acht dierenrechtenactivisten, die 10 augustus zijn opgepakt voor het doorknippen van een hek bij het proefdiercentrum BPRC in Rijswijk, behandeld als zijnde ''ideologische terroristen''. De acht moesten zich vandaag voor de politierechter in Rotterdam verantwoorden.

Van den Brûle laakte het feit dat de acht vier dagen vast hebben gezeten. Bovendien zijn er verscheidene huiszoekingen geweest en zijn telefoongesprekken afgeluisterd. Volgens haar zijn de rechten van de verdachten hiermee ernstig geschonden. Verder beschuldigde de advocate het Openbaar Ministerie (OM) er van dat het heeft samengewerkt met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

De Officier van Justitie zei dat er niets mis is met de gehanteerde opsporingsmethoden. Hij eiste een geldboete van 1.500 euro per persoon. Tegen vijf verdachten vorderde hij vier weken voorwaardelijke celstraf. De overige drie verdachten hoorden twee weken voorwaardelijk tegen zich eisen.

Van den Brûle had echter geen goed woord over voor de aanpak van justitie. ''Vroeger kreeg je een boete voor het doorknippen van een hek, nu wordt een verdachte vier dagen vastgehouden en afgeluisterd en doet de politie huiszoekingen. De veiligheidshysterie die bij politie en overheid leeft, wordt heel ver doorgetrokken''. De advocate haalde eerder het nieuws toen ze de taartgooiers van Pim Fortuyn verdedigde.

De politierechter vond dat hij ''stof tot nadenken'' had, en doet op 15 oktober uitspraak.