Verdonk: Zware eisen aan Turkse imams

HeinsPim had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken wil aan Turkse imams die in Nederland gaan werken een veel zwaardere inburgeringstoets opleggen dan aan gewone migranten. Deze imams moeten voordat ze naar ons land komen, getoetst worden op de kwaliteit van hun kennis van de koran. Bovendien wil Verdonk dat alleen imams worden toegelaten die aansluiting hebben met de moslims in Nederland.

De VVD-minister zei dat gisteren in Istanbul, op de derde en laatste dag van haar werkbezoek aan Turkije. Ze wil, net als de Tweede Kamer, dat de voorgangers in de Turkse moskeeën geen extreme standpunten meer uitdragen. Verdonk overlegde op de Universiteit van Istanbul met drie theologen over de kwestie. Samen met hen gaat de minister kijken naar mogelijkheden om de imams voortaan op hun inhoudelijke korankennis te kunnen beoordelen.

De maatregel loopt vooruit op een imam-opleiding die in Nederland wordt ontwikkeld. Maar omdat het nog even zal duren voordat die er is, wil Verdonk maatregelen op de kortere termijn.