Staking OV op donderdag 14 oktober

Het openbaar vervoer gaat donderdag 14 oktober plat. Dat heeft de vakcentrale FNV vanmiddag bekend gemaakt. De andere twee grote vakbonden, CNV en VVMC, moeten nog een definitieve beslissing nemen over deelname van hun leden. De staking in het spoor- en streekvervoer start donderdagochtend aan het begin van de dienstregeling en maakt deel uit van de actie 'Nederland Verdient Beter'.

De OV-staking is de eerste in een lange reeks van acties. Zo zullen de komende weken onder meer werkonderbrekingen of stakingen volgen bij defensie, in de bouw, in de metaalsector, het onderwijs, de kunsten en de zorg. Volgens de vakbonden komt er pas een eind aan de acties wanneer alle besluitvorming over de kabinetsplannen in de Tweede en Eerste Kamer achter de rug is. Volgens FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zullen alle acties ruim van te voren worden aangekondingd. "Wij zullen een moment kiezen waarop het publiek zo min mogelijk overlast heeft. Wij willen vermijden dat het voetbal of de herfstvakantie in de war wordt geschopt."

Het reizigerspubliek wordt aanstaande dinsdag door middel van flyers op de hoogte gebracht van de staking. Ook zullen er advertenties komen in de dagbladen. NS en de Consumentenbond hebben aangegeven de stakingsplannen te betreuren. Reizigersvereniging Rover is fel tegen de plannen van de vakcentrales. "Reizigers zijn een te makkelijke prooi", aldus een woordvoerder.