Betalen met een 'rijstkorrel' in je arm

Zo'n 25 mensen in Nederland hadden gisteren de primeur. In de Baja Beach Club in Rotterdam kregen zij een minuscule chip in de bovenarm ge´njecteerd, welke werkt als een chipknip. De 25 gaven zich vrijwillig op, in ruil voor gratis toegang tot de discotheek, een hoop korting aan de bar en exclusieve toegang tot een VIP-ruimte.

De zogenaamde 'Vip Chip' ziet eruit als een glazen rijstkorrel, en wordt direct onder de huid ingebracht. Wie de chip kwijt wil kan deze zelf verwijderen. Baja-woordvoerder Kjeld Piek: "Die kun je er net als een grote splinter zelf uithalen." Overvallers hebben volgens Piek niets aan de chip. Baja bewaart van elke chiphouder een foto in het archief.

De 25 proefpersonen werden geselecteerd uit een groep van 150 Baja-bezoekers die zich via de website voor het experiment hadden opgegeven. Nieuwe ge´nteresseerden kunnen de chip voor 1000 euro laten inplanten. Ze krijgen dan wel een tegoed van 1500 euro, te besteden in de Baja. Het systeem is in de VS uitgebreid getest, waar in verschillende clubs al gebruik wordt gemaakt van het betaalsysteem.