CDA boos over 'demonisering Balkenende'

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen is woedend over wat hij ziet als demonisatie van de zieke CDA-premier Jan Peter Balkenende. Naar aanleiding van uitspraken van lokale PvdA-bestuurders sprak het Kamerlid gisteren tijdens een debat in het parlement PvdA-leider Wouter Bos aan.

Verhagen viel met name over uitspraken van twee lokale PvdA-bestuurders in het weekblad Vrij Nederland. "Deze regering moet zo snel mogelijk in het ravijn worden gestort", fulmineerde de Gelderse politicus Piet Bijl. Wat Bijl betreft mag 'de guillotine weer worden ingevoerd'. Het Tilburgse bestuurslid Paul Maas gaf in het artikel zijn leider Bos het advies 'dat andere pootje van Balkenende ook maar onderuit te halen'.

Volgens Verhagen schept de PvdA met dit soort uitspraken een 'klimaat van escalatie'. Zijn woordvoerder trok parallellen met de demonisering van Pim Fortuyn. "Je hebt het eerder gezien, met taarten gooien naar Fortuyn." Bos liet later via zijn woordvoerder weten dat hij 'hecht aan fatsoenlijk gedrag in de politiek en deze uitspraken nooit gedaan zou hebben'. Hij zal de betreffende bestuurders op hun uitspraken aanspreken.

Bebloed nephoofd Jan Peter Balkenende
Het kunstenaarscollectief 'Chaos in Motion' droeg tijdens de
vakbonddemonstratie van zaterdag een bebloed nephoofd van
premier Balkenende met zich mee.